1955. december 5.: Megkezdődik a montgomeryi buszbojkott

Ezen a napon, 1955. december 5-én, négy nappal azután, hogy Rosa Parksot letartóztatták, amiért nem volt hajlandó átadni ülőhelyét a szegregált busz „színes bőrű” részében egy fehér utasnak, megkezdődött a montgomeryi buszbojkott. A buszbojkott a polgárjogi mozgalom meghatározó állomása volt, nem csupán a faji egyenlőség tekintetében, hanem a fekete nők szexuális erőszak elleni harcában is. A főként háztartási alkalmazottként dolgozó afrikai amerikai nők elleni szexuális zaklatások és támadások gyakoriak voltak a városi buszokon. A bojkottot megelőzően több tucat nő tett panaszt a sofőrök ellen durva, szexuális tartalmú sértések, fogdosás és fizikai bántalmazás miatt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Daniel Maguire, „More Than a Seat on the Bus”, We Are History, 2015. december 1.;
„Montgomery Bus Boycott”, Martin Luther King, Jr. Research and Education Institute.

Kiemelt kép: A montgomeryi buszbojkott (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)