1989. december 6.: Egyetemista nők lemészárlása Montrealban

Ezen a napon, 1989. december 6-án tizennégy – többségében mérnökszakon tanuló – nő vesztette életét a montreali École Polytechnique egyetemen egy tömeges lövöldözésben. A huszonöt éves gyilkos kifejezetten a nőket vette célba; azt állította, hogy „a feminizmus ellen harcol”. Halálos áldozatain kívül tíz nőt és négy férfit is megsebesített, majd magával is végzett.

A halálos áldozatok Geneviève Bergeron, Hélène Colgan, Nathalie Croteau, Barbara Daigneault, Anne-Marie Edward, Maud Haviernick, Barbara Klucznik-Widajewicz, Maryse Laganière, Maryse Leclair, Anne-Marie Lemay, Sonia Pelletier, Michèle Richard, Annie St-Arneault és Annie Turcotte voltak.

December 6-áról a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés nemzeti emléknapjaként minden évben megemlékeznek Kanada-szerte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „The Montreal Massacre”, CBC Digital Archives, 1989. december 6.

Kiemelt kép: A mészárlás áldozatai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)