1959. december 9.: Elrendelik a brit gyarmati bűnök iratainak megsemmisítését

Ezen a napon, 1959. december 9-én a brit kormány az Örökség művelet (Operation Legacy) részeként zárt körben egy titkos feljegyzést tett közzé: a brit birodalom gyarmatokon elkövetett bűneivel kapcsolatos hivatalos feljegyzések megsemmisítésének tervét.

A feljegyzés elrendelte az akták elégetését, bár később a kormány azt is engedélyezte, hogy „az iratokat nehezékkel ellátott ládákba csomagolják, és a parttól a lehető legnagyobb távolságban, nagyon mély és áramlásmentes vízbe dobják”. Az Örökség művelet igen sikeresnek bizonyult, és Nagy-Britannia döbbenetes gyarmati öröksége egyáltalán nem közismert az Egyesült Királyságban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Ian Cobain, Owen Bowcott és Richard Norton-Taylor, „Britain Destroyed Records of Colonial Crimes”, The Guardian, 2012. április 18.

Kiemelt kép: A titkos feljegyés (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)