1969. december 12.: Bomba robban egy milánói bankban

Ezen a napon, 1969. december 12-én tizenhat ember meghalt és nyolcvannyolc megsebesült, amikor a munkások és a diákok több hónapja tartó sztrájkjait követően bomba robbant egy bankban Milánó központjában. A robbantásért először a parlamenten kívüli baloldalt tették felelőssé; ennek nyomán sokakat letartóztattak, Giuseppe Pinelli anarchista vasúti munkást pedig rendőrök ölték meg. Később kiderült, hogy a robbantást a szélsőjobb hajtotta végre az állammal együttműködve, az utóbb strategia della tensione (feszültség stratégiája) néven ismertté vált felkelésellenes kampány részeként. Végül 2001-ben három fasisztát börtönbe zártak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1969-?: The Strategy of Tension in Italy”, libcom.org, 2006. szeptember 17., https://libcom.org/history/articles%strategy-of-tension-italy;
Philip Willan, „Three Jailed for 1969 Milan Bomb”, The Guardian, 2001. július 2.

Kiemelt kép: A milánói Piazza Fontanán található Nemzeti Mezőgazdasági Bank belseje a robbantás után (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)