1905. december 13.: Megalakul a Földmunkások Országos Szövetsége

Ezen a napon, 1905. december 13-án Csizmadia Sándor radikális mezőgazdasági munkás néhány barátjával együtt megalapította a Földmunkások Országos Szövetségét. A szervezet gyorsan növekedett: nem egész két év elteltével már 625 csoportja és hetvenötezer tagja volt. Az erős szervezetet maguk mögött tudó napszámosok és a gazdaságok háztartási alkalmazottjai ekkor sztrájkba léptek. A magyar kormány négyezer ember letartóztatásával és a sztrájkolókra kirótt súlyos pénzbírságokkal próbálta meg letörni a sztrájkot, és a szakszervezet feloszlatását is kilátásba helyezte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Nick Heath, „1890–1924: Anarchism in Hungary”, libcom.org, 2006. szeptember 13., https://libcom.org/history/articles/hungary-anarchism-1890-1924.

Kiemelt kép: Magyar parasztgyerekek szántanak (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)