1912. december 15.: A Perui Regionális Munkásszövetség gyűlése

Ezen a napon, 1912. december 15-én a Perui Regionális Munkásszövetség (Federación Obrera Regional del Perú, FORP) megtartotta második gyűlését, amelyen elfogadták a legfeljebb nyolcórás munkanapra vonatkozó követelést. A szakszervezet októberben alakult meg, és ezt követően számos más szakszervezet csatlakozott hozzá, egyebek között a villanyszerelők, a textilmunkások és a napszámosok szakszervezete, valamint anarchista munkáscsoportok is.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Steven Hirsch, „Anarcho-Syndicalism in Peru, 1905–1930”, https://libcom.org/library/anarcho-syndicalism-peru-1905-1930-steven-hirsch;
Ángel Cappalletti, Anarchism in Latin America, angolra fordította Gabriel Palmer-Fernández, (Oakland: AK Press, 1990), 131;
Steven Hirsch, „Peruvian Anarcho-Syndicalism: Adapting Transnational Influences and Forging Counterhegemonic Practices, 1905–1930”, in Steven Hirsch és Lucien Van Der Walt, szerk., Anarchism and Syndicalism in the Colonial and Postcolonial World, 1870– 1940 (Leiden, NL: Brill, 2010).

Kiemelt kép: Az 1911-es limai sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)