1933. december 17.: Újra bűncselekménynek nyilvánítják a homoszexualitást a Szovjetunióban

Ezen a napon, 1933. december 17-én újra bűncselekménynek nyilvánították a férfiak közötti szexuális kapcsolatot a Szovjetunióban– miután az 1917-es forradalmat követően 1922-ben dekriminalizálták.  A hatóságok azt állították, hogy a homoszexualitás a nyugati burzsoá és német fasiszta hatások eredménye, és a hivatalos szovjet újságban, a Pravdában megjelent cikk a következő szlogennel zárult: „Pusztítsuk el a homoszexualitást, és eltűnik a fasizmus!”  1934 elején nagy számban kezdtek meleg férfiakat letartóztatni a nagyobb orosz városokban, és a kényszermunkatáborokba (gulág) küldték őket.

A törvény alapján bebörtönzött Valerij Klimov a következőket írta a velük szembeni bánásmódról:

Úgy tíz alkalommal gyilkoltak meg melegeket a szemem láttára. Egyet halálra vertek egy szverdlovszki börtönben. Száz férfi volt a cellánkban; naponta hárman-négyen megerőszakolták, majd a priccsek alá lökték. Bestiális volt, egy rémálom. Egyszer tízen erőszakolták meg, majd a fejére ugrottak. Kis híján megőrültem ott; a hajam megőszült. Az emberek így veszítik el a józan eszüket; sokan a szabadulásuk után sem épülnek fel.

Bár a leszbikusságot soha nem tiltották be, és néhány jellegzetesen „férfias” leszbikus nőt meg is becsültek a hadseregben, sok leszbikus szenvedett üldöztetést: voltak, akik nem folytathatták tanulmányaikat, másokat elbocsátottak a munkahelyükről, zaklattak, gyermekeik felügyeleti jogának elvesztésével fenyegettek meg, vagy pszichiátriai intézetbe utaltak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Slava Mogutin, „Gay in the Gulag”, Index on Censorship 24, no. 1 (1995);
Resource Information Center, „Russia: Information on the Treatment of Homosexuals in Russia, Including Imprisonment and Involuntary Medical Treatment, and the Situation of HIV-Positive Citizens of Russia”, United States Bureau of Citizenship and Immigration Services;
Professor Igor Kon, „Soviet Homophobia”, gay.ru, 1998;
Dan Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia: The Regulation of Sexual and Gender Dissent (Chicago: University Of Chicago Press, 2001).

Kiemelt kép: Kényszermunkatábor a Szovjetunióban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)