2001. december 19.: Tüntetések indulnak a gazdasági válság miatt Argentínában

Ezen a napon, 2001. december 19-én a munkások és a munkanélküliek gyakran erőszakba torkolló tüntetésekkel, utcai blokádokkal és a munkahelyek elfoglalásával reagáltak a gazdasági válságra Argentínában. A mozgalom „¡Que se vayan todos!” (Menjenek mindannyian!) jelszava a politikusok és a kormány távozását követelte. A kormány elnyomó válaszlépései következtében harminckilencen haltak meg, de Fernando de la Rúa elnök végül lemondott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Picket and Pot Banger Together – Class Recomposition in Argentina?” Aufheben 11;
Jonathan Gilbert, „Debt Crisis: the Cost of Default – Rioting, Sieges and Death”, Telegraph, 2012. június 14.

Kiemelt kép: Tüntetés az argentin elnöki palota előtt 2002. január 26-án (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)