1988. december 22.: Meggyilkolják Chico Mendes brazil környezetvédőt

Ezen a napon, 1988. december 22-én egy marhatenyésztő meggyilkolta Chico Mendes brazil gumiipari munkás-aktivistát, környezetvédőt, az őslakosok jogainak védelmezőjét.

Az amazóniai őserdő védelmében a gumiipari munkások és Mendes – szakszervezetük vezető tisztségviselője – az erdőirtás megakadályozására rezervátumok létrehozását kérték a kormánytól. Cachoeirában a gumiipari munkások úttorlaszokat állítottak, hogy feltartóztassák Darly Alves da Silva marhatenyésztőt, aki a rezervátum egy részét megvásárolta. Később Mendes kampányt indított, amely megakadályozta, hogy da Silva folytassa a fakitermelést egy másik területen, és sikerült elfogatóparancsot kiadatnia egy állítólag da Silva által máshol elkövetett gyilkosság miatt. Mendes átadta az elfogatóparancsot a rendőrségnek, de a rendőrség nem intézkedett.

December 22-én, csütörtök este Mendest saját otthonában gyilkolta meg da Silva fia. Mendes volt a tizenkilencedik vidéki környezetvédő aktivista, akit abban az évben Brazíliában megöltek.

Da Silvát, a fiát és az egyik alkalmazottjukat tizenkilenc év börtönre ítélték a gyilkosság miatt – majd a páratlanul erős globális kiállás nyomán a terület igen korlátozott hasznosítását lehetővé tevő rezervátumot hoztak létre, amely Chico Mendes nevét viseli. Később több hasonló rezervátumot hoztak létre, amelyek ma együttesen több mint 130 000 négyzetkilométer kiterjedésűek.

Először azt hittem, a gumifák megmentéséért harcolok, aztán azt, hogy az amazóniai esőerdő megmentéséért. Végül rájöttem, hogy az emberiségért.

Chico Mendes

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Olivia Ensign, „Brazilian Rubber Tappers Campaign against Deforestation of the Brazilian Rainforest Region, 1977–1988”, Global Nonviolent Action Database, 2010. február 28.;
A. Revkin, The Burning Season: The Murder of Chico Mendes and the Fight for the Amazon Rainforest (Washington, DC: Island Press, 2004).

Kiemelt kép: Chico Mendes a fiával, Sandinóval, 1988 (Miranda Smith, Miranda Productions / Wikimedia Commons CC by SA 3.0)