1983. december 24.: A slágerlista élén a Flying Pickets

Ezen a napon, 1983. december 24-én bejelentették, hogy az Egyesült Királyság karácsonyi slágerlistájának élére a Yazoo (az Egyesült Államokban használt nevén: Yaz) duó „Only You” című dalának a capella feldolgozása került az 1972-es és 1974-es bányászsztrájkokat támogató színészekből álló Flying Pickets nevű popzenekar előadásában.

A Flying Pickets olyan sztrájkolókból állt össze, akik körbeutazták az országot, hogy szolidaritást vállaló további munkásokat vonjanak be a sztrájkokba. Ez a taktika 1974-ben segített megbuktatni a konzervatív kormányt. A militáns szocialistákból álló zenekar később összetűzésbe került a lemezkiadójával, mert az 1984-es bányászsztrájk idején a Drax erőműnél részt vettek a sztrájk szervezésében, ezért egyes boltok nem voltak hajlandók értékesíteni a lemezeiket.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Every Official Christmas Number 1 Ever”, Official Charts;
Anthony Hayward, „Brian Hibbard Obituary”, The Guardian, 2012. június 19.;
„The Flying Pickets’ Taste of Fame”, Wales Online, 2009. április 12.

Kiemelt kép: A Flying Pickets lemezborítója (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)