1914. december 25.: Frontbarátkozás az első világháborúban

Ezen a napon, 1914. december 25-én az első világháború nyugati frontján harcoló százezer katona nem hivatalos fegyverszünetet hirdetett, és megtagadta, hogy egymás ellen harcoljon. A német katonák elkezdték énekelni a „Csendes éj”-t és más karácsonyi dalokat angolul, németül és franciául. A brit katonák csatlakoztak hozzájuk. Ezután lassan előbújtak a lövészárkokból, és a senki földjén találkoztak, ajándékokat cseréltek, és több helyen fociztak is.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:

Steven Johns, „The Christmas Truce, 1914”, libcom.org, 2014. december 22.;
Mike Dash, „World War I: 100 Years Later: The Story of the WWI Christmas Truce”, Smithsonian Magazine, 2011. december 23.

 

Kiemelt kép: Brit és német katonák barátkoznak a fegyverszünet idején (Wikimedia Commons)