1904. december 26.: Sztrájk a nyolcórás munkanapért Bakuban

Ezen a napon, 1904. december 26-án fémmunkások léptek sztrájkba a ma Azerbajdzsán területén lévő Bakuban; követeléseik között szerepelt a legfeljebb nyolcórás munkanap, a fizetésemelés, valamint a vasárnapi szabadnap. Öt napon belül leállt a város legtöbb vállalata, egyebek között a kulcsfontosságú olajipar is. A tiltakozók újra és újra összecsaptak a biztonsági erőkkel.

Az előző évi sikertelen sztrájkkal ellentétben a munkások ez alkalommal január 12-ig kitartottak, amikor is aláírták az Orosz Birodalom történetének első kollektív megállapodását. A munkásoknak sikerült kilencórás munkanapot, havi négy fizetett szabadnapot, fizetésemelést, valamint jobb élet- és munkakörülményeket kiharcolniuk.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Baku Strikes”, Great Soviet Encyclopedia (1979);
Henry Reichman, Railwaymen and Revolution: Russia, 1905 (Berkeley: University of California Press, 1987), 134;
Rosa Luxemburg, The Complete Works of Rosa Luxemburg: Political Writings 1 – On Revolution, 1897–1905, 3. kötet (London: Verso, 2019), 41. A régi naptár szerinti dátum: 1904. december 13.

Kiemelt kép: Sztrájkolók Bakuban 1904. december 26-án (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)