1973. december 28.: Sztrájk a Skylab 4 űrállomáson

Ezen a napon, 1973. december 28-án a Skylab 4 űrállomáson zajlottak le azok az események, amelyeket egyes történészek az első űrbeli sztrájkként említenek.

Jerry Carr, a küldetés parancsnoka sérelmezte az űrállomáson dolgozók kimerítő munkabeosztását: „Soha nem dolgoznánk megszakítás nélkül nyolcvannégy napon át napi tizenhat órát a földön. Nem várhatják el tőlünk ezt itt az űrben sem” – mondta a földi irányítóközpontnak. William Pogue pilóta azt mondta: több időt akarnak a világegyetemről való elmélkedésre és „a csillagok, az alattunk lévő föld és önmagunk tanulmányozására”. Carr végül a következő üzenetet küldte a földi irányítóközpontnak: „Több pihenőidőre, kevésbé zsúfolt időbeosztásra van szükségünk. Nem akarunk étkezés után edzeni. Ellenőrzésünk alá kell vonnunk a dolgokat.”

December 28-án az űrhajósok kikapcsolták rádióikat, és a napot pihenéssel töltötték, valamint személyes projektjeiken dolgoztak, és saját tempójukban végeztek kísérleteket. Huszonnégy óra elteltével az irányítók elfogadták a kompromisszumot, így a küldetés utolsó hat hetének munkaterhelése és hangulata sokkal kellemesebb lett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Michael Hiltzik, „The Day When Three NASA Astronauts Staged a Strike in Space”, Los Angeles Times, 2015. december 28.;
Erik Loomis „This Day in Labor History: December 28, 1973”, http://www.lawyersgunsmoneyblog.com/2015/12/this-day-in-labor-history-december-28-1972.

Kiemelt kép: A Skylab 4 legénysége: Carr, Gibson és Pogue (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)