1968. december 29.: Eltörlik a felvételi vizsgát a Tokiói Egyetemen

Ezen a napon, 1968. december 29-én a Tokiói Egyetem kénytelen volt eltörölni az 1969-es felvételi vizsgát, mert az október óta tartó diáksztrájk és épületfoglalási hullám teljesen felborította a megszokott rendet. A fizetetlen gyakornoki állások és az egyetem rendőrséggel való együttműködése miatt hosszan tartó konfliktus alakult ki, amelynek során a sztrájkoló diákok összecsaptak a Kommunista Párttal szimpatizáló, sztrájkellenes diákokkal és a rohamrendőrökkel.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Patricia G. Steinhoff, „Student Protest in the 1960s”, Social Science Japan 15 (1999. március).

Kiemelt kép: A Tokiói Egyetem bejárata az 1968. novemberi egyetemfoglalás során (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)