2020. január 2.: Áltüntetés Chilében egy kóbor kutyáért

Ezen a napon, 2020. január 2-án a chilei Antofagasta lakosai áltüntetést rendeztek, hogy elcsaljanak egy El Vaquita nevű kóbor kutyát az állatorvoshoz. El Vaquita (Kis bika) azzal lett országszerte ismert, hogy gyakran csatlakozott a tüntetésekhez és tiltakozásokhoz, és ösztönösen a rendőrséggel összecsapó tiltakozók mellé állt. Az egyik ilyen alkalommal a rohamrendőrök meglőtték. A kutya nem hagyta, hogy befogják, és azt sem, hogy befogadják, így nem tudták állatorvoshoz vinni. Ezért a helyiek áltüntetést szerveztek, amelyen El Vaquita is önként részt vett. A tüntetők az állatorvosi rendelőhöz vonultak, ahol a kutya hagyta, hogy ellássák sérüléseit.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Estefania Araya B, „¿Qué fue durante la pandemia de »El Vaquita«, el famoso perro símbolo de las protestas en Antofagasta?”, El Diario, 2020. május 30.;
Midnucas Twitter-fiókja, 2020.január 4., https://twitter.com/midnucas/status/1213619623020548101;
AM Canal Twitter-fiókja, 2020. január 2., https://twitter.com/AM_Canal/status/1212797817774886912.

Kiemelt kép: El Vaquita (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)