1966. január 3.: Meggyilkolják Sammy Younge Jr. polgárjogi aktivistát

Ezen a napon, 1966. január 3-án Alabamában meggyilkolták Sammy Younge Jr. veterán katonát és polgárjogi aktivistát. Younge volt az első fekete egyetemi hallgató, akit a polgárjogi mozgalomban való részvételéért öltek meg: egy benzinkútkezelő lőtte le az Alabama állambeli Tuskegee-ben, miután Younge megpróbálta a fehéreknek fenntartott mosdót használni. A tömeges tüntetések nyomán a gyilkos ellen még az év novemberében vádat emeltek, de a kizárólag fehérekből álló esküdtszék felmentette.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Jan. 3, 1966: Sammy Younge Jr. Murdered”, Zinn Education Project;
„Samuel Younge Jr.”, Encyclopedia of Alabama.

Kiemelt kép: Sammy Younge, Jr. (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)