2005. január 6.: Polgári engedetlenség az ivóvízért a dél-afrikai Durbanben

Ezen a napon, 2005. január 6-án a dél-afrikai Durbanben a Bayview negyed lakosai sikeresen verték vissza az önkormányzat vízelzáró csapatát. A lakosok fellépése rendkívül bátor volt, mivel a városi tanács biztonsági csapata nem sokkal korábban a város másik részében megölte a tizenéves Marcel Kinget, amikor King megpróbált segíteni anyjának az elektromos áram lekapcsolásakor. A Bayview negyedbeli kudarc után az Afrikai Nemzeti Kongresszus (African National Congress, ANC) párt irányítása alatt álló városi tanács megüzente, hogy nagyobb erőkkel visszatér.

1994-es megválasztása óta az ANC neoliberális programot képviselt, és több mint egymillió háztartásban zárták el a vizet – miközben minden évben emberek ezrei halnak bele a hasmenésbe, amelyet a nem biztonságos ivóvíz fogyasztása okoz.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„What ’Appen to South Africa? 1976–2005. Defiance to Apartheid, Neoliberalism, and Recuperators of Defiance”, https://bit.ly/2KPQEF3;
K.R. Gupta, Gunnar Lind Haase Svendsen és Prasenjit Maiti, szerk., Social Capital, 2. kötet (New Delhi: Atlantic Publishers & Distributors, 2008), 190;
Patrick Bond, „Municipal Elections Won’t Appease Furious South Africans”, Z Commentaries, 2006. február 13.;
Reena Parikh, „The Commodification of Water in South Africa: A Case Study of Westcliff” (szakdolgozat, Durban Boston College, 2006), https://dlib.bc.edu/islandora/object/bc-ir:102232/datastream/PDF/view.

Kiemelt kép: Vízelzárások ellen tiltakozó tüntetők Dél-Afrikában, 2014-ben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)