1961. január 17.: Meggyilkolják Patrice Lumumbát

Ezen a napon, 1961. január 17-én az Egyesült Államok és Belgium támogatta puccs során meggyilkolták Patrice Lumumbát, Kongó első demokratikusan megválasztott miniszterelnökét – akinek országa az előző évben nyerte el függetlenségét Belgiumtól. A CIA eredetileg merénylet útján kívánta eltávolítani a szocialista függetlenségi vezetőt, ehelyett azonban Lumumbát és két kollégáját letartóztatták, brutálisan megverték, megkínozták, majd lelőtték. Ezután belga katonák a holttesteket kiásták, megcsonkították és kénsavban oldották fel, a maradványokat pedig porrá darálták, és szétszórták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Georges Nzongola-Ntalaja, „Patrice Lumumba: The Most Important Assassination of the 20th Century”, The Guardian, 2011. január 17.

 

Kiemelt kép: Patrice Lumumba Brüsszelben, 1960 (Behrens, Herbert/Anefo fotója, amelyet a Nationaal Archief bocsátott rendelkezésünkre)