1900. január 20.: Tűzvész Honoluluban

Ezen a napon, 1900. január 20-án a hawaii Honoluluban pusztító pestisjárvány ellen küzdő egészségügyi tisztviselők megpróbálták célzottan felgyújtani a kínai városrész lakóházait és üzleteit, ám a művelet gyorsan kicsúszott az ellenőrzésük alól, és a tűz elharapódzott: miután átcsapott a régi Kaumakapili templom fa tetőszerkezetére, tizenhét napon át nem sikerült megfékezni, így teljesen felégette a környező tizenöt hektáros területet, s vele négyezer otthont – túlnyomórészt kínai és japán lakosok otthonát.

A hatóságok nem vettek tudomást azokról a bizonyítékokról, amelyek szerint a betegséget patkányok terjesztik, ehelyett az ázsiai lakosokat tették felelőssé a bubópestis kitöréséért, amelyben egy kínai könyvelő meghalt. A hatóságok taktikája nem tudományos megfontolásokon, hanem rasszista sztereotípiákon alapult, amelyek szerint a kínai otthonok piszkosak. A felhúzott egészségügyi kordonok gyakorlatilag hetekre karanténba zárták a város ázsiai származású lakosait.

Ingóságaikat kihajigálták az utcára, otthonaikat karbolsavval permetezték be, őket pedig arra kényszerítették, hogy tömegesen, rögtönzött tisztálkodóhelyeken, nyilvánosan zuhanyozzanak. A tisztviselők ezután nekiláttak felgyújtani a kínaiak és japánok otthonait.

Amikor a januári tűz kezdett elharapódzni, az életüket menteni próbáló lakosokat a Nemzeti Gárda – fehér önbíráskodók közreműködésével – visszaterelte. Végül egyetlen kijáratot nyitottak a kordonon, amelyen keresztül az emberek elmenekülhettek a tűz elől.

A Honolulu Advertiser kijelentette: „intelligens angolszász módszereket” alkalmaztak „az ázsiai országokból idehurcolt betegség” megfékezésére. Egy másik helyi újság azt ünnepelte, hogy a tűz értékes ingatlanokat is felszabadított, amellett, hogy állítólag felszámolta a pestist. A tűzvész nyomán sok lakos hajléktalanná vált, és soha nem tudott visszatérni a területre, amelynek demográfiai összetétele örökre megváltozott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Chinatown Fire of 1900”, Hawaii History;
Rebecca Onion, „The Disastrous Cordon Sanitaire Used on Honolulu Chinatown in 1900”, Slate, 2014. augusztus 15.;
„The Chinatown Fires”, Hawaii Digital Newspaper Project;
„Fighting The Plague”, Honolulu Advertiser, 1900. január 24.;
Steve Benen, „Joining the Far-Right, Trump Takes Steps To Rebrand Coronavirus”, MSNBC, 2020. március 17.

Kiemelt kép: Kényszerfürdetés Honolulu Chinatown negyedében (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)