1982. január 23.: Forma–1-es pilóták sztrájkja

Ezen a napon, 1982. január 23-án kettő kivételével az összes Forma–1-es pilóta sztrájkba lépett. Az autóversenyzők egy teremben barikádozták el magukat, tiltakozásként az új „szuperlicenc” feltételei ellen. Az új licencek hároméves szerződésekkel kötötték volna meg a pilóták kezét, ráadásul tilos lett volna az irányító szervezet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) bárminemű bírálata: a tilalmat megsértőket örökre eltiltották volna a versenyzéstől. A sztrájkoló pilótákat pénzbírságra büntették, azonban az új licenceket visszavonták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1982 South African Grand Prix Strike”, libcom.org, https://libcom.org/library/1982-south-african-grand-prix-strike;
„Formula 1 Drivers Strike”, Motorsport Retro, 2014. augusztus.

Kiemelt kép: A sztrájkoló Forma–1-es pilóták az elfoglalt teremben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)