1918. január 27.: Forradalom tör ki Finnországban

Ezen a napon, 1918. január 27-én forradalom tört ki Finnországban: a munkások elfoglalták Helsinkit, majd a következő napokban az ország több nagyobb városát. A „Finn Népköztársaság” számos nagy horderejű reformot vezetett be, egyebek között választójogot adott a nőknek, a munkások kezébe adta a termelés irányítását, nyolc órában maximalizálta a munkanapot, eltörölte a földek elosztásának régi módját, és felszabadította a háztartási cselédeket és a mezőgazdasági munkásokat.

Azonban a központi hatalmakkal folytatott első világháborús konfliktus lezárása érdekében az orosz bolsevik kormány az 1918. márciusi breszt-litovszki szerződésben Finnországot más területekkel együtt átadta Németországnak. A következő hónapban az ellenforradalmi fehér erők vérbe fojtották a forradalmat. Több ezer munkást és szocialistát öltek meg, tízezreket pedig internálótáborokba zártak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Victor Serge, „1918: The Proletariat’s Democratic Revolution in Finland”, libcom.org, https://libcom.org/library/1917-proletariats-democratic-revolution-finland;
Tuomas Tepora, „Finnish Civil War 1918”, International Encyclopedia of the First World War, frissítve 2014. október 8-án, https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/finnish_civil_war_1918.

Kiemelt kép: Finn vörös őrök (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)