1960. február 1.: Ülősztrájk Greensboróban a szegregáció ellen

Ezen a napon, 1960. február 1-jén az Észak-Karolina állambeli Greensboróban négy fekete főiskolai hallgató nem volt hajlandó elhagyni a Woolworth áruház étkezdéjének pultját, amikor a személyzet megtagadta a kiszolgálásukat. A következő év szeptemberéig több mint hetvenezer ember vett részt a Jim Crow nevével fémjelzett szegregációs törvények elleni ülősztrájkokban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Michael Ray, „Greensboro Sit-in”, Encyclopaedia Britannica, https://www.britannica.com/event/Greensboro-sit-in.

Kiemelt kép: A greensborói négyek: Joseph McNeil, Franklin McCain, Ezell Blair Jr. és David Richmond (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)