1885. február 5.: Belgium gyarmata lesz a Kongói Szabadállam

Ezen a napon, 1885. február 5-én II. Lipót belga király új gyarmatának nyilvánította a Kongói Szabadállamot. A belgák ezt követő kongói uralma az európai gyarmatosítás egyik legborzalmasabb példája. A rezsim kegyetlenül kizsákmányolta a helyi lakosságot: a természeti erőforrások kiaknázására – mindenekelőtt a gumi kitermelésére – kényszerítették őket, a kitermelt javakat pedig Belgiumba szállították. Nyolc-tízmillió afrikait öltek meg, és még sokkal többüket csonkították meg olyan csekély jelentőségű dolgokért, mint a termelési célok teljesítésének elmulasztása.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Feb 5, 1885 CE: Belgian King Establishes Congo Free State”, National Geographic;
Adam Hochschild, „Leopold II”, Encyclopaedia Britannica;
„The Establishment of the Congo Free State”, This Week in History.

 

Kiemelt kép: Nsala, egy kongói férfi, a milícia által megcsonkított, majd megevett ötéves lánya maradványait: levágott kezét és lábát nézi, 1904 (Wikimedia Commons)