1517. február 8.: Hernández de Córdoba dél-Mexikó felé indul

Ezen a napon, 1517. február 8-án Hernández de Córdoba három vitorláshajóval Kubából nyugat felé, dél-Mexikó partjai felé indult, hogy őslakosokat keressen, akiket rabszolgasorba taszíthat és kényszermunkára foghat a bányákban. A maják azonban megsebesítették, csapatát pedig legyőzték és visszavonulásra kényszerítették. Nem sokkal azután, hogy visszatért Kubába, belehalt sérüléseibe.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:

Marshall H. Saville, „The Discovery of Yucatan in 1517 by Francisco Hernandez De Cordoba”, Geographical Review 6, no. 5 (1918. november): 436–48.

Kiemelt kép: A bonampaki régészeti lelőhelyről származó maja freskók reprodukciója (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)