1978. február 12.: Az őslakos maorik területfoglalása Új-Zélandon

Ezen a napon, 1978. február 12-én Aotearoán/Új-Zélandon a māori tainui awhiro törzs tagjai és szövetségeseik – összesen 250-en – elfoglalták a raglani golfpályát, és megakadályozták, hogy játsszanak rajta. A pályát az őslakosok temetkezési helyén építették meg, amelyet a kormány az első világháború során foglalt le. Ezt követően a törzs lakóit kilakoltatták, otthonaikat és sírjaikat lerombolták, a földet pedig magánfejlesztőknek adták el.

Eva Rickard, aki mind a golfklubnak, mind a törzsnek tagja volt, kulcsszerepet játszott azokban a tiltakozásokban, amelyek 1972-ben kezdődtek, miután a klub elhatározta, hogy bővíti területét, és további temetkezési területeket pusztít el. A területfoglaló tiltakozás során a tainui awhiro vallási vezetők szertartást tartottak, és hagyományos haka köszöntőtáncot jártak. Délutánra a rendőrség megkezdte a letartóztatásokat. Tizenhét társával egyetemben Rickardot is letartóztatták; vele szemben annyira erőszakosan léptek fel, hogy csuklója maradandó sérülést szenvedett. Válaszként a te matakite törzs prominens tagja, Ben Matthews, tévékamerák előtt a parlament előtti pázsiton játszott le egy kör golfot. Végül a miniszterelnök felhívta Rickardot, és felajánlotta, hogy eladja a területet a törzsnek, Rickard azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy a kormány soha nem fizetett a földért.

A māori emberek közvetlen fellépései 1983-ig folytatódtak; a kormány ekkor meghátrált, és visszaszolgáltatta a földet, amelyen most egy mindenki előtt nyitva álló közösségi központ működik.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Lydia Bailey, „Maori New Zealanders Occupy Golf Course in Struggle for Tribal Lands, 1975–83”, Global Nonviolent Action Database, 2013. február 9.

Kiemelt kép: A raglani golfpálya elleni tiltakozás (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)