1965. február 21.: Meggyilkolják Malcolm X-et

Ezen a napon, 1965. február 21-én merénylet áldozata lett El-Hajj Malik El-Shabazz, ismertebb nevén Malcolm X – az USA polgárjogi és Black Power mozgalmának meghatározó szónoka és aktivistája –, amikor New Yorkban, támogatóinak tömege előtt készült beszédet mondani. A fehér felsőbbrendűség szenvedélyes ellenzőjeként Malcolm X bírálta az abszolút erőszakmentesség elvét, amennyiben az erőszakmentesség késleltetné a fekete emberek felszabadítását. Malcolm X a kizsákmányolás minden formájának bírálója lett. Meggyilkolása előtt egy hónappal így fogalmazott egy interjúban:

„Egész életemben azt hittem, hogy az alapvető küzdelem a feketék és a fehérek között zajlik. De végül rájöttem, hogy a tehetősek és a nincstelenek között.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Biography”, MalcolmX.com;
„Malcolm X: from Nation of Islam to Black Power Movement”, Al Jazeera, 2018. február 21.;
„The Missing Malcolm: Manning Marable Interviewed by Simon J Black”, International Socialist Review 63.

Kiemelt kép: Malcolm X (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)