2004. február 23.: Munkanélküliek tiltakozása Tőketerebesen

Ezen a napon, 2004. február 23-án a szlovákiai Tőketerebesen (Trebišov) komoly összecsapás zajlott le a biztonsági erők és a segélyek csökkentése ellen tiltakozó, többségében roma munkanélküliek között. A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal támadt négyszáz tüntetőre, majd másnap arra a településre is, ahol a tiltakozók laktak. Illegális házkutatásokat tartottak, továbbá gumibotokkal és elektromos marhaösztökével (sokkolóval) kínozták a lakosokat, köztük terhes nőket és fogyatékkal élőket. A tiltakozások azonban folytatódtak, és végül elérték, hogy javuljanak a juttatások az ország összes munkanélkülije számára.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Slovakia’s Unemployed Riots of 2004”, libcom.org, 2017. február 21., https://libcom.org/history/slovakias-unemployed-riots-2004.

Kiemelt kép: „Dolgozni akarunk és nem koldulni” – a tőketerebesi tüntetés (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)