1912. február 24.: Rendőrök támadnak a lawrence-i sztrájkolókra

Ezen a napon, 1912. február 24-én a Massachusetts állambeli Lawrence-ben a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet mintegy húszezer – többségében nő – textilipari munkásának Kenyér és rózsa sztrájkja során a rendőrök husángokkal verték a sztrájkolókat és gyermekeiket, akiket azért hoztak el a sztrájkolók, hogy más családoknál helyezzék el őket. Egy terhes nő a verés nyomán elvetélt.

A Kenyér és rózsa sztrájkok során korábban sok gyerekről a sztrájk támogatói gondoskodtak New Yorkban, hogy enyhítsék a szülők számára a tiltakozással járó nehézségeket. Ez a taktika nagyon sikeresnek bizonyult, ezért ezen a napon a városi hatóságok megpróbálták megakadályozni, hogy száz gyerek Philadelphiába utazzon. Amikor a nőket és a gyerekeket letartóztatták, azok megtagadták a bírság kifizetését, inkább a börtönt választották. A rendőri erőszak visszafelé sült el, és fokozta a tiltakozók melletti támogatást szerte az Egyesült Államokban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Danna Bell, „Children as Advocates: The Bread and Roses Strike of 1912”, Library of Congress, 2014. december 2.;
Christopher Klein, „The Strike That Shook America”, History.com, frissítve 2019. november 26-án.

Kiemelt kép: A rendőrség elnyomó fellépése a sztrájkolókkal és gyermekeikkel szemben (Ernest Collier, Collier’s Weekly)