1969. február 28.: A Fekete Párducok fegyveres tüntetése

Ezen a napon, 1969. február 28-án a Fekete Párducok (Black Panthers) fegyveres tüntetést tartottak a Washington állambeli Olympia Capitoliumánál; az ellen tiltakoztak, hogy az állam megpróbálja őket lefegyverezni. A rendőrség által a fegyvertelen fekete emberek ellen elkövetett nagyszámú gyilkosság nyomán ugyanis a forradalmi szocialista Fekete Párduc Párt (Black Panther Party) már korábban fegyveres önvédelmi járőrözést indított.

Seattle republikánus polgármestere korábban már hozott hasonló törvényt, így az állami jogalkotók olyan törvényjavaslatot tettek, amely súlyos vétségként kezelte volna a „lőfegyverek vagy egyéb fegyverek olyan viselését, amely nyilvánvalóan mások megfélemlítésének szándékával” történik. A jogalkotók kapkodva átnyomták a törvényt. Amikor a rendőrség értesült a Párducok tüntetésének tervéről, pánikszerűen reagált: több tucatnyi fegyveres állami rendőrt hívtak be, és géppuskát állítottak a Capitolium tetejére.

A Párducok négy autóval érkeztek, és a rendőrség kérésére kipakolták a fegyvereiket. Egyikük, Aaron Dixon bement az épületbe, és ötperces beszédet tartott a képviselőknek. A többiek eltorlaszolták az ajtókat, így a képviselők kénytelenek voltak meghallgatni a beszédet. Dan Evans kormányzó a tiltakozás ellenére aláírta a törvényt.

A Nemzeti Fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA), amely állítólag a fegyvertartás jogát védő csoport, nem támogatta a Párducokat – máshol pedig támogatta a republikánusok jogi lépéseit, amelyek a Párducok fegyvereinek elvételét célozták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Linda Holden Givens, „Seattle Black Panther Party Protests Gun-Control Bill in Olympia on February 28, 1969”, History Link, 2018. október 16.

 

 

Kiemelt kép: A Fekete Párducok fegyveres tüntetése Washington állam Capitoliumának lépcsőjén (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)