1968. március 1.: Mexikói amerikai diákok iskolasztrájkja

Ezen a napon, 1968. március 1-jén a kelet-Los Angeles-i Woodrow Wilson Gimnázium csikánó (mexikói amerikai) diákjai sztrájkba léptek, hogy így tiltakozzanak egy diákszínjátszókör előadásának törlése ellen. Pár nappal később, március 6-án összehangolt diáksztrájkok kezdődtek, amelyekben legalább hét középiskola kb. 15 ezer diákja vett részt. Azt követelték, hogy legyen több latinó tanár az iskolákban, és írják át a tankönyveket, hogy a mexikói amerikai történelem is helyet kapjon bennük.

A csikánó diákoknak nem volt szabad spanyolul beszélniük az órákon, és a pályaválasztási tanácsadók és a tanárok gyakran lebeszélték őket arról, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezzenek. A mexikói amerikai diákok lemorzsolódási aránya 1967-ben az egyik középiskolában az 57,5 százalékot is elérte.

A diákok munkabeszüntetését a rendőrség és az iskolaigazgatók úgy próbálták megakadályozni, hogy eltorlaszolták az iskola kapuit, és sok békésen tiltakozni próbáló diákot letartóztattak – ám a diákokat ez sem tántorította el.

A munkabeszüntetést követően, március 11-én a diákokat rendkívüli találkozón fogadta a Los Angeles-i oktatási bizottság. A diákok több tucat követelést nyújtottak be. A bizottság sajnálatát fejezte ki, hogy bár a követelések túlnyomó többségével egyetért, hiányoznak a forrásai azok megvalósításához.

Bár a diákok sztrájkja nem volt maradéktalanul sikeres, hozzájárult a munkásosztálybeli csikánó fiatalok összehozásához és radikalizálódásához.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Kelly Simpson, „East L.A. Blowouts: Walking Out for Justice in the Classrooms”, 2012. március 7., KCET;
„The Walkout – How a Student Movement in 1968 Changed Schools Forever (Part 1 of 3)”, United Way, 2018. február 26.

 

 

Kiemelt kép: Diáktüntetés kelet-Los Angelesben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)