1917. március 8.: Háziasszonyok és munkásnők tüntetése Szentpéterváron

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1917. március 8-án több ezer háziasszony és munkásnő vonult utcára az oroszországi Szentpéterváron, hogy a szakszervezeti vezetők nyugalomra intő felhívásaival dacolva tiltakozzon a magas árak és az éhínség ellen. Fellépésükkel kirobbantották a februári forradalmat – amelyet azért neveztek így, mert az Oroszországban akkoriban használatos régi naptár szerint a dátum 1917. február 23. volt. Másnap kétszázezer munkás csatlakozott hozzájuk: sztrájkba léptek, és cár- és háborúellenes jelszavakat kiabáltak. Néhány katonai egység is csatlakozott a munkásokhoz, és március 15-én II. Miklós cár lemondásra kényszerült.

 

Forrás:
Barbara Engel, „Subsistence Riots in Russia during World War I”, Journal of Modern History 69 (1997. december): 696–721, https://libcom.org/history/subsistence-riots-russia-during-world-war-i-barbara-engel;

 

Kiemelt kép: Orosz nők tüntetnek Szentpéterváron, 1917. március 8-án (Rendelkezésünkre bocsátotta Oroszország Politikatörténeti Állami Múzeuma / Wikimedia Commons)