1945. március 13.: Fasiszták végzik ki az Arduino-nővéreket

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1945. március 13-án Torinóban olasz fasiszták végeztek ki két munkásosztálybeli nővért, Vera és Libera Arduinót, az apjukkal, egy vendégükkel és néhány szomszédjukkal együtt. A gyári munkások az egész régióból követeket küldtek a temetésre, és beszüntették a munkát a szertartás idejére. Egy lány vörös zászlót tűzött ki gyára tetejére, egy villanyszerelő pedig szétkapcsolta a vezetékeket, hogy a fasiszták ne tudjanak erősítést hívni. A két nővér aktív tagja volt a Női Védelmi Csoportok (Gruppi di Difesa della Donna, GDD) nevű antifasiszta női ellenálló szervezetnek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Vera Libera Arduino, Facebook;
Miriam Mafai, Pane nero: donne e vita quotidiana nella seconda guerra mondiale (Milan: A. Mondadori, 1987), 252–53;
Tony De Nardo, „Una targa per ricordare la storia di Vera e Libera Arduino”, CittAgora, 2018. július 17.;
„Vera Arduino (Torino, 1926–1945)”, Museo Torino.

Mivel egyes források március 12-ére teszik az Arduino-nővérek kivégzését, úgy véljük, közvetlenül éjfél után gyilkolták meg őket.

Kiemelt kép: Vera és Libera Arduino (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)