1917. március 15.: Lemond II. Miklós orosz cár

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1917. március 15-én, nem sokkal a februári forradalom kitörése után lemondott II. Miklós orosz cár. A brutálisan elnyomó uralkodása miatt már korábban is népszerűtlen cár azt követően vált széles körben gyűlöltté, hogy Oroszország belekeveredett az első világháborúba. A háború több mint hárommillió ember halálát okozta az Orosz Birodalomban, miután az ország élelmiszer-ellátására drasztikusan kiható vidéki munkaerőhiány széles körű éhezéshez és éhínséghez vezetett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Leon Trotsky, The History of the Russian Revolution, 1–3. kötet, angolra fordította Max Eastman (New York: Simon & Schuster, 1932), https://www.marxists.org/archive/trotsky/1930/hrr/index.htm;
„The Centenary of the Abdication of Tsar Nicholas II of Russia”, University of York, Department of History, 2017. március 27.

Kiemelt kép: Tüntetés a cár lemondásához vezető februári forradalom során. A transzparensen: „Éljenek a szabadságharcos nők” (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)