2019. március 19.: Iskolasztrájkok világszerte a klímáért

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2019. március 19-én mintegy 1,4 millió fiatal ember vett részt világszerte azokban az iskolai sztrájkokban, amelyek kormányzati fellépést követeltek a klímaváltozás megállítására. A gyerekek és fiatalok 128 ország több mint kétezer városában vonultak utcára.

Kiállásukat az autizmussal élő tizenöt éves svéd diáklány, Greta Thunberg akciója ihlette, aki előző augusztusban egymaga kezdett iskolasztrájkba. Az iskolai órákon való részvétel helyett Thunberg két héten át a svéd parlament épülete előtt tiltakozott, és szórólapokat osztogatott, amelyeken ez állt: „Azért teszem ezt, mert ti, felnőttek leszarjátok a jövőmet.” A 2019. márciusi megmozdulás után számos további nemzetközi diáksztrájkra került sor.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Damian Carrington, „School Climate Strikes: 1.4 Million People Took Part, Say Campaigners”, The Guardian, 2019. március 19.;
„Events List”, Fridays for Future;
David Crouch, „The Swedish 15-Year-Old Who’s Cutting Class to Fight the Climate Crisis”, The Guardian, 2018. szeptember 1.

Kiemelt kép: Diáktüntetők Fokvárosban 2019. március 19-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)