2009. március 22.: Börtönlázadások Görögországban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2009. március 22-én börtönlázadások robbantak ki Görögországban Katerina Gulioni bebörtönzött aktivista március 18-i halálát követően. A thívai (thébai) női börtönben a rabok nem voltak hajlandóak visszamenni a celláikba; tüzeket gyújtottak és vagyontárgyakat rongáltak meg, a börtön előtt tüntetők pedig összecsaptak a rohamrendőrökkel. Athénban kétszáz rab tartott szolidaritási tüntetést.

Fogolyként Gulioni kampányt indított a testi fogyatékkal élő rabok számára biztosított létesítmények hiánya ellen, illetve a rabok más börtönökbe történő átszállítása ellen, amelynek során sok rab gyanús körülmények között meghalt, valamint a hüvelyi motozás ellen, amelyet „informális nemi erőszaknak” nevezett. A lázadás nyomán a kormány ígéretet tett a hüvelyi motozás módszereinek és a börtönbeli körülményeknek a felülvizsgálatára.

Gulioni rabtársai a következő búcsúnyilatkozatot küldték a sajtónak: „Egész életedet kitöltötte a szomjúság. A harc és az igazság iránti szomjúság. Mindenkiért és mindenért harcoltál, nem törődve a következményekkel. A küzdelmedért végül a legrosszabbat kaptad jutalmul: az erőszakos, váratlan, hirtelen halált. De mi továbbra is itt vagyunk, Katerina; emlékezni fogunk rád, és folytatjuk a harcot, amit megkezdtél. Mindenütt ott vagy. Érzünk téged, és köszönjük, hogy vigyáztál ránk. Számunkra örökké élni fogsz. Jó utat!”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Taxikipali, „Prisoner Activists Death Sparks Uprising in Women’s Prison of Thebes, Greece”, libcom.org, 2009. március 22., https://tinyurl.com/y7qyk6em.

Kiemelt kép: Katarina Gulioni (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)