1976. március 24.: Katonai puccs Argentínában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1976. március 24-én az Egyesült Államok által támogatott jobboldali puccsot hajtottak végre Argentínában, és megdöntötték a populista Isabel Perónt. Perón radikális munkások és kommunisták ellen indított harca új szintre lépett az új katonai kormány alatt: tízezreket öltek meg vagy „tüntettek el”. Henry Kissinger, az Egyesült Államok külügyminisztere azt tanácsolta a juntának, hogy gyorsan semmisítse meg ellenfeleit, még mielőtt az emberi jogok megsértése erős felháborodást váltana ki.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Paul Hoeffel, „Junta Takes Over in Argentina”, The Guardian, 1976. március 25.

Kiemelt kép: A katonaság átveszi a hatalmat Argentínában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)