1953. március 26.: Rendőrőrsre támadnak a Mau Mau gerillák

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1953. március 26-án a Kenya brit gyarmatosítása ellen harcoló Mau Mau gerillák megtámadták a naivashai rendőrőrsöt. Megalázó vereséget mértek a rendőrökre, majd a szomszédos fogolytáborból 173 rabot – köztük sok Mau Maut – engedtek szabadon. Bár a felkelést a brit erők végül leverték, néhány évvel később sikerült kiharcolni Kenya függetlenségét.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„The Mau Mau Uprising, 1952–1956”, South African History Online;
„Kenya: Mau Mau Outrage”, Hansard 181 (HL Deb 31 March 1953 vol 181), 370–73.

Kiemelt kép: A Mau Mau – vagyis a Kenyai Föld és Szabadság Hadsereg (Kenya Land and Freedom Army, KLFA) – felkelőcsoport nő tagjai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)