2009. március 31.: A Caterpillar dolgozói négy vezetőt túszul ejtenek

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2009. március 31-én a franciaországi Grenoble-ban működő Caterpillar-gyár mintegy negyven dolgozója rohamozta meg a vezetőség irodáit, és négy vezetőt túszul ejtett, hogy így követeljen nagyobb végkielégítést a több mint hétszáz elbocsátandó francia dolgozónak. Az akció sikeres volt: a vállalat 1,5 millió euróval növelte a végkielégítésekre szánt összeget, így a dolgozók fejenként átlagosan 80 000 eurót kaptak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „The Wonderful World of Bossnapping” (blog), 2016. május 1., https://bit.ly/3rFEvvo.

Kiemelt kép: A Caterpillar egyik túszul ejtett vezetője (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)