1920. április 2.: Megkezdődik a Ruhr-vidéki munkások felkelésének leverése

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. április 2-án a német katonai erők támadást indítottak a munkások márciusi felkelése ellen a Ruhr-vidéken. A szociáldemokrata kormány által az engedetlen munkások leverésére kivezényelt csapatokban jelen voltak azok a protofasiszta erők, amelyek alig néhány nappal korábban támogatták a kormány elleni Kapp-puccsot, és részt is vettek benne. A harcok befejeztéig a felkelés legalább ezer résztvevőjét mészárolták le.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Chronik 1920”, Deutsches Historisches Museum.

Kiemelt kép: Az 50-80 ezer fős Vörös Ruhr-hadsereg tagjai Dortmundban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)