1971. április 5.: Kommunista felkelés kezdődik Srí Lankán

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1971. április 5-én kommunista felkelés kezdődött Srí Lankán (akkori nevén Ceylonon), amikor országszerte harcos aktivisták támadták meg a rendőrőrsöket. A felkelők többsége a Népi Felszabadítási Front (Dzsanatá Vimukti Peramuna, JVP) által megszervezett fiatal volt, akik korábban támogatták az Egyesült Front (UF) kormányát, amelyben a Kommunista Párt (CP) és trockista Lanka Szama Szamadzsa Párt (LSSP) is részt vett. Az UF megválasztását a nemzetközi baloldal nagy örömmel fogadta, és az „antiimperializmus” győzelmének tekintette.

A JVP erői kezdetben több várost és vidéki területet is ellenőrzésük alá vontak – ám visszaszorításukra váratlan koalíció alakult. A ceyloni kormányerőknek nem csak az egykori gyarmati hatalom, az Egyesült Királyság nyújtott támogatást, csapatokat és fegyvereket, hanem az Egyesült Államok, Ausztrália, Egyiptom, India és Pakisztán, valamint Kína, a Szovjetunió és Jugoszlávia is. Júniusra a lázadást leverték, a becslések szerint 1–5 ezer emberélet árán.

Bár a JVP, a CP és az LSSP egyaránt kommunistának nevezte magát, mindhárom szervezet a többségi szingaléz nacionalizmus valamilyen formáját hirdette, és rasszizmust, sőt etnikai tisztogatást folytatott a kisebbségi tamil lakossággal szemben. A JVP azóta még sokkal nyíltabban és hevesebben rasszista lett a tamilokkal szemben, és a 2000-es évek elején ez a szervezet lett a kormány és a tamil lázadók közötti békefolyamat fő ellenzője, meghosszabbítva a pusztító polgárháborút.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Ceylon: The JVP Uprising of April 1971, Solidarity London Pamphlet 42, https://libcom.org/files/Ceylon-solidarity-pamphlet.pdf;
James P. Sterba, „Ceylon’s Student Revolt: Years in the Planning Stage”, The New York Times, 1971. április 28., 14;
A. Sivanandan, „Ethnic Cleansing in Sri Lanka”, Institute of Race Relations, 2009. július 9.;
S. Arasaratnam, „The Ceylon Insurrection of April 1971: Some Causes and Consequences”, Pacific Affairs 45, no. 3 (1972): 356–371;
Fred Halliday, „The Ceylonese Insurrection”, New Left Review 69 (1971. szeptember–október);
Rajesh Venugopal, „Sectarian Socialism: The Politics of Sri Lanka’s Janatha Vimukthi Peramuna (JVP)”, Modern Asian Studies 44, no. 3 (2010): 567–602.

Kiemelt kép: A felkelésben való részvétellel gyanúsított rabok (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)