1926. április 7.: Merényletkísérlet Mussolini ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1926. április 7-én Violet Gibson negyvenkilenc éves ír arisztokrata és békeaktivista merényletet kísérelt meg Olaszország fasiszta diktátora, Benito Mussolini ellen Rómában. Gibsonnál egy kendőbe tekert pisztoly volt, valamint egy kő, hogy szükség esetén be tudja törni az autó ablakát. Gibson Mussolini fejére célzott, de a diktátor elmozdult, és a golyó az orrát találta el: mindkét orrlyukát átfúrta. Gibson újra lőni próbált, de a pisztoly nem sült el. A dühös tömeg majdnem agyonverte, mígnem a rendőrség közbelépett, és letartóztatta.

Gibson a szabadulás érdekében meggyőzte orvosait, hogy őrült. Bár a beszéde és levelei világosak és racionálisak voltak, pszichológiai abnormalitásként értelmezték, hogy nincs gyermeke. Ez, egy korábbi öngyilkossági kísérlet, valamint egy fasiszta rabtársa iránti erőszakos reakciója alapján „elmebetegnek” minősítették. Nagy-Britanniába deportálták, ahol élete hátralévő részét egy elmegyógyintézetben töltötte. Amikor meghalt, senki sem vett részt a temetésén.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Debbie Foulkes, „Violet Gibson (1876–1956) Shot Mussolini”, Forgotten Newsmakers, 2010. május 17.;
Ebben idézett forrás: Frances Stonor Saunders, The Woman Who Shot Mussolini (New York: Metropolitan Books, 2010).

Kiemelt kép: Violet Gibson rendőrségi kartonja (Rendelkezésünkre bocsátotta az Olasz Belügyminisztérium / Wikipédia)