1929. április 8.: Bomba robban a Delhi Központi Törvényhozó Gyűlés termében

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1929. április 8-án Bhagat Szingh szocialista antikolonialista forradalmár és társa, Batukeshwar Dutt „Inquilab zindabad” (Éljen a forradalom!) felkiáltással két bombát dobott a Delhi Központi Törvényhozó Gyűlés termébe, és két elnyomó törvényjavaslat ellen tiltakozó szórólapokat szórt szét. A szórólapok szövege így kezdődött: „Erős hang kell ahhoz, hogy a süketek is meghallják.” Bár a sérülések elkerülése érdekében a bombát olyan helyre dobták, ahol senki sem tartózkodott, mindkettőjüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„88 Years Ago, Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt Did Something »to Make the Deaf Hear«”, India Today, 2017. április 8.

Kiemelt kép: Bhagat Szingh és Batukeshwar Dutt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)