2013. április 25.: Bangladesi ruhaipari dolgozók tömegtüntetése

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2013. április 25-én, a Rana Plaza több ezer munkás életét követelő összeomlásának másnapján több százezer bangladesi ruhaipari dolgozó tartott tiltakozó munkabeszüntetést. Főutakat torlaszoltak el, összecsaptak a rendőrökkel, és gyárakat, üzleteket támadtak meg, valamint a ruhaipari munkáltatók szövetségének központját.

Sok médium lényegében az olcsó ruhákat vásárló munkásosztálybeli fogyasztókat hibáztatta a bangladesi ruhaipari munkások rossz körülményeiért, a valóságban azonban a munkaerő- és üzembiztonsági költségeket a fogyasztók gyakorlatilag meg sem éreznék. Az alulfejlett országokban a munkaerőköltségek jellemzően a ruházati cikkek árának csupán 1–3 százalékát teszik ki, és ha minden bangladesi gyárat a nyugati szabványoknak megfelelővé tennének, az a becslések szerint kevesebb mint tíz dollárcenttel növelné egy-egy ruhadarab árát – azonban ezek a változtatások csökkentenék a munkáltatók haszonkulcsát.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„The Legacy of the Dead – the Savar Collapse, Part 2”, libcom.org, https://libcom.org/news/legacy-dead-savar-collapse-part-2-24052013.

Kiemelt kép: Az összeomlott Rana Plaza (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)