1982. április 26.: Megkezdődik a bradfordi tizenkettők pere

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1982. április 26-án kezdődött a bradfordi tizenkettők tárgyalása a leedsi koronabíróságon. A United Black Youth League tizenkét aktivistáját összeesküvés vádjával tartóztatták le, mert előkészületeket tettek arra, hogy megvédjék közösségüket a fasisztáktól.

A per kilenc hétig tartott; a védelem azzal érvelt, hogy mivel a rendőrség Nagy-Britanniában nem védi meg az ázsiai és az afro–karib-térségbeli embereket a rasszista támadásoktól, ezért ezeknek a közösségeknek joga van az önvédelemhez. Az ügy mérföldkőnek számító ítélettel zárult: mind a tizenkét vádlottat felmentették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Anandi Ramamurthy, „Self Defence is No Offence – The Bradford 12”, libcom.org, https://libcom.org/article/self-defence-no-offence-bradford-12; „E33– 34:
Asian Youth Movements in Bradford” (podcast), Working Class History.

Kiemelt kép: A bradfordi tizenkettők (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)