1967. május 2.: A Fekete Párducok fegyveres tiltakozása

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1967. május 2-án a Fekete Párducok (Black Panthers) egy csoportja puskákkal és sörétes puskákkal felfegyverkezve bevonult Kalifornia állam Capitoliumába, hogy tiltakozzon egy őket célzó, fegyvertartást szabályozó törvényjavaslat ellen. Az afrikai amerikaiakkal szembeni rendőri erőszak és zaklatás megfékezése érdekében a Párducok rádiókkal hallgattak le rendőrségi hívásokat, majd a letartóztatások helyszínén törvénykönyvekkel és nyíltan viselt puskákkal jelentek meg – ami legális volt –, és tájékoztatták a letartóztatottakat az alkotmányos jogaikról. A rendőrség elleni önvédelmi fellépésnek a hatóságok a Mulford-törvényjavaslattal – a média szóhasználatában „Párduc-törvényjavaslattal” – vetettek véget, amely betiltotta a töltött lőfegyverek nyílt viselését nyilvános területen. A Nemzeti Fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA) támogatta, hogy Ronald Reagan republikánus kormányzó aláírja a törvényt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Andrew Anthony, „Black Power’s Coolest Radicals (but also a Gang of Ruthless Killers)”, The Guardian, 2015. október 18.;
David Emery, „Did the NRA Support a 1967 »Open Carry« Ban in California?” Snopes;
„State Capitol March”, PBS, 1967. június 23.

Kiemelt kép: Felfegyverkezett Fekete Párducok a Kalifornia Capitoliumában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)