1941. május 21.: Színészsztrájk kezdődik Norvégiában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1941. május 21-én színészsztrájk kezdődött Norvégiában a náci megszállás ellen. Sok színész, aki nem volt hajlandó fellépni, miután a nácik átvették a műsorszolgáltatás irányítását, korábban titkos fogadalmat tett, hogy sztrájkba lép, ha bármelyik művészt politikai okokból elbocsátják. Hat színész, köztük Tore Segelcke, Lillemor von Hanno, Gerda Ring és Elisabeth Gording megtagadta a munkát a rádióban, amikor a náci hatóságok erre utasították őket. Május 21-én az oslói rendőrkapitányságra idézték be őket kihallgatásra, és mindannyiuk munkavállalási engedélyét visszavonták. Aznap este a színészek megtagadták a fellépést, így a főváros összes színháza leállt. Másnapra a sztrájk Bergenre és Trondheimre is átterjedt. A Gestapo fenyegetni kezdte a színészeket, de azok elsöprő többséggel a sztrájk folytatására szavaztak. Május 24-én a német hatóságok ultimátumot adtak a dolgozóknak, és elkezdték letartóztatni a szakszervezeti képviselőket. Ennek ellenére és a halálbüntetéssel való fenyegetés dacára a sztrájk öt hétig folytatódott.

A konfliktus nyomán a nácik úgy döntöttek, hogy teljesen átveszik a színházak irányítását – ám a nagyközönség nem volt kíváncsi a fasiszta „szórakoztatásra”, és bojkottálta az előadásokat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Anton Rønneberg, Nationaltheatret gjennom femti år (Oslo: Gyldendal, 1949) 382–87;
Egil Hjort-Jenssen, Norsk skuespillerforbund gjennom 50 år 1898–1948 (Oslo: Gyldendal, 1948), 143–49;
Hans Fredrik Dahl, Norsk krigsleksikon 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995).

Kiemelt kép: Tore Segelcke, 1959 (Fotó: Leif Ørnelund, rendelkezésünkre bocsátotta az Oslo Museum, CC by SA 4.0)