1968. május 22.: Elfoglalják a Francia Labdarúgó Szövetség székházát

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1968. május 22-én, a 68-as májusi felkelés során a párizsi labdarúgók elfoglalták a Francia Labdarúgó Szövetség székházát, és nyilatkozatot adtak ki, amelyben a labdarúgás „haszonlesőinek” azonnali elbocsátását és a profitmentes foci megteremtését követelték. Kijelentették: „Együtt újra azzá tesszük a labdarúgást, aminek mindig is maradnia kellett volna: az öröm sportjává, a holnap világának, annak a világnak a sportjává, amelyet minden munkás elkezdett építeni.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Footballers’ Action Committee, „Football to the Footballers!”, libcom.org, https://libcom.org/library/football-footballers.

Kiemelt kép: A Francia Labdarúgó Szövetség elfoglalt épülete 1968. május 22-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)