1972. május 29.: A Dalit Párducok megalakulása

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1972. május 29-én India Mahárástra államában megalakult a kasztalapú megkülönböztetés ellen küzdő Dalit Párducok (Dalit Panthers), az egyesült államokbeli Fekete Párducok (Black Panthers) mintájára. A dalit szó „elnyomott”-at jelent, és az alsó kasztok tagjaira utal. A szocialista Dalit Párducok az 1970-es és 1980-as évek folyamán volt aktív.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Mamta Rajawat, Encyclopaedia of Dalits in India (Bangaluru, IN: Anmol Publications, 2004), 325.

Kiemelt kép: A Dalit Párducok plakátja (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)