1971. június 1.: Hajléktalan családok otthonfoglalása Milánóban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1971. június 1-jén több tucat hajléktalan család foglalt el üres otthonokat a milánói Via Tibaldin. A helyi gyári munkások, építőipari munkások és munkanélküliek támogatásával az otthonfoglalók sikeresen ellenálltak a rendőrség két erőszakos kilakoltatási kísérletének, míg végül sikerült rákényszeríteni a helyi önkormányzatot az érintettek és 140 másik család elhelyezésére.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Ernest Dowson, „1971: Via Tibaldi Occupation”, libcom.org, https://libcom.org/history/articles/via-tibaldi-occupation;
„1970 L’occupazione di via Tibaldi (fotografie di Walter Buonfino)”, Radio Rock Revolution Anni 70, 2014. december 2.

Kiemelt kép: Elfoglalt épület (balra); az otthonfoglalók és támogatóik (jobbra) (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)