1975. június 2.: Szexmunkások foglalnak el egy lyoni templomot

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1975. június 2-án száz szexmunkás foglalta el a Saint Nizier-templomot Lyonban, és kijelentették, csak akkor hajlandók távozni, ha hatályon kívül helyezik a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás cselekményében hozott ítéleteket. Egy héttel később a rendőrség kiürítette a templomot, azonban egy precedensértékű bíróság ítélet nem sokkal később hatályon kívül helyezte a szexmunkások küszöbön álló börtönbüntetéseit.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.
  Forrás: Mathieu Lilian, „An Unlikely Mobilization: The Occupation of Saint-Nizier Church by the Prostitutes of Lyon”, Revue française de sociologie 42, no. 1 (2001): 107–131, https://libcom.org/files/article_rfsoc_0035-2969_2001_sup_42_1_5416.pdf.  
Kiemelt kép: Szexmunkások az elfoglalt templomban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)